Wielka Brytania: Publikacje naukowców o produkcji żywności
[2010-08-16 14:59:57]
![]() John Beddington, naczelny naukowiec rządowy (na zdjęciu), wezwał w swoim tekście do rozwoju nowych technologii produkcji żywności. Połączenie zmian w klimacie (globalne ocieplenie), niedoboru wody i zwiększonej konsumpcji żywności może jednak doprowadzić do narastających problemów z dostarczeniem o 70 procent żywności więcej niż obecnie, trudnych do rozwiązania nawet pomimo stosowania modyfikacji genetycznej i nanotechnologii. Jednak zespół naukowców z Rothamsted, największego ośrodka badań rolniczych w Wielkiej Brytanii, sugeruje, że dodatkowy dwutlenek węgla w powietrzu, związany z globalnym ociepleniem, a także używanie lepszych nawozów sztucznych i środków ochrony roślin, mogą doprowadzić do potężnego wzrostu wydajności produkcji rolnej i redukcji zużycia wody. Jak donosi guardian.co.uk, w artykule Keith Jaggard i współpracowników znajdujemy taką prognozę: Producenci roślin prawdopodobnie będą w stanie znacząco zwiększyć plony w środowiskach wzbogaconych w CO2 w przyszłości... Jest duża różnica pomiędzy plonami możliwymi a tymi dostarczanymi... ale jeśli się ona zmniejszy, to istnieje dobra perspektywa, że produkcja upraw rolnych zwiększy się o około 50 procent do 2050 roku bez dodatkowej ziemi. W artykułach rozważane są nie wymagające wysokich technologii sposoby pozyskania żywności. Jednym z nich jest możliwe ograniczenie jej marnowania. Obecnie 30-40 procent jedzenia jest marnowane. W krajach rozwijających się można by temu zapobiec poprzez stworzenie lepszych pomieszczeń i urządzeń do jej przechowywania. W krajach bogatych wystarczyłoby, żeby supermarkety i konsumenci kupowali tylko to, czego potrzebują; nadwyżki nie byłyby wtedy wyrzucane. Także wyśrubowane normy żywności (dotyczące np. rozmiaru i kształtu warzyw) sprawiają, że nie spełniające ich płody rolne są niszczone lub nie są zbierane z pól, co w świecie dotkniętym głodem i niedożywienie wydaje się nieracjonalne i niemoralne. Jednak mogą być konieczne także zupełnie nowatorskie rozwiązania. Rosnący gwałtownie popyt na mięso i nabiał w Azji i Afryce subsaharyjskiej może sprawić, że tradycyjne sposoby hodowli zwierząt okażą się niewystarczające. Jak sugeruje Philip Thornton z the International Livestock Research Institute w Nairobi, radykalna transformacja sposobów produkcji mleka i mięsa może być możliwa dzięki produkcji sztucznego mięsa i nanotechnologii. Ta druga jest pomocna w leczeniu zwierząt hodowlanych. Natomiast aby wyżywić populację ludzką o połowę większą niż obecna, może być konieczna produkcja sztucznego mięsa w gigantycznych kadziach. Zdaniem zespołu brytyjskich i południowoafrykańskich ekonomistów do rozwiązania problemów żywnościowych potrzebne są wspólne badania w zakresie rolnictwa, które doprowadzą do następnej zielonej rewolucji. Przeszkodę w jej przeprowadzeniu może jednak stanowić działalność siedmiu międzynarodowych korporacji, na czele z Monsanto, które zdominowały obszar globalnych technologii. Gromadząc własność intelektualną na wielką skalę, firmy te stawiają instytucje publiczne i międzynarodowe w gorszej pozycji. Inne artykuły wskazują na konieczność uniezależnienia się produkcji żywności od energii uzyskiwanej z ropy naftowej i innych kopalnych źródeł energii. Pojawiła się także głosy, że rozwiązanie problemów żywnościowych wymaga zmian społecznych i politycznych. Artykuły stanowią część rządowego projektu badań nad przyszłością globalnego przemysłu żywieniowego. Końcowy raport zostanie opublikowany jeszcze w tym roku, przez konferencją na temat klimatu organizowaną przez ONZ w Cancun w Meksyku. |
- Blog Radosława S. Czarneckiego: Syndrom wybrania
- Blog Radosława S. Czarneckiego: Materializacja frustracji i gniewu
- Pod prąd!: Trzaskowski połknie lewicę
- Blog Radosława S. Czarneckiego: Nauka o religiach winna łączyć a nie dzielić
- Blog Radosława S. Czarneckiego: Syndrom Pigmaliona i efekt Golema
- Wsparcie na rzecz funkcjonowania projektu Czerwony Goździk
- https://zrzutka.pl/evh9hv
- Do 18 maja
- Warszawska Socjalistyczna Grupa Dyskusyjno-Czytelnicza
- Warszawa, Jazdów 5A/4, część na górze
- od 25.10.2024, co tydzień o 17 w piątek
- Fotograf szuka pracy (Krk małopolska)
- Kraków
- Socialists/communists in Krakow?
- Krakow
- Poszukuję
- Partia lewicowa na symulatorze politycznym
- Discord
- Teraz
- Historia Czerwona
- Discord Sejm RP
- Polska
- Teraz
- Szukam książki
- Poszukuję książek
22 czerwca:
1848 - W Paryżu rozpoczęło się powstanie robotnicze tzw. dni czerwcowe.
1879 - Urodziła się Huda Szarawi, jedna z prekursorek feminizmu w Egipcie, współtwórczyni Egipskiej Unii Feministycznej.
1899 - Urodził się Michał Kalecki, wybitny ekonomista polski. Członek PAN. Politycznie sympatyzował z lewicą, przed wojną z Komunistyczną Partią Polski.
1905 - Wybuch Powstania Łódzkiego. Robotnicy budują barykady i ścierają się z wojskami carskimi. Po stronie powstańców walczą bojowcy partii lewicowych. Walki trwają do 25 czerwca. Ginie kilkaset osób, gł. cywilów. Wojska carskie tracą kilkudziesięciu zabitych
1908 - Na Ślasku Cieszyńskim powstało Stowarzyszenie Młodzieży Robotniczej „Siła”.
1935 - W Warszawie zmarł Szymon Askenazy, wybitny historyk związany z centrolewicą.
1936 - Komisja Centralna Związków Zawodowych (KCZZ) uchwaliła protest przeciwko krwawym represjom wobec robotników i złożyła hołd poległym z rąk policji.
1937 - W Moskwie aresztowano a następnie zabito działacza KPP i redaktora organu prasowego KW Międzynarodówki Komunistycznej Maksymiliana Horwitz-Waleckiego.
1986 - Hiszpania: Po wyborach parlamentarnych do władzy powrócili socjaldemokraci z PSOE.
2016 - Virginia Raggi (M5S) jako pierwsza kobieta objęła urząd burmistrza Rzymu.
?