Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Julian Mordarski: W obronie uczuć najbogatszych

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Nazywanie Landlordów czynszojadami to ...

... mowa nienawiści w czystej postaci.

autor: Cud2, data nadania: 2025-07-29 11:49:22, suma postów tego autora: 3224

piękna rocznica

Akurat dziś mija 10. rocznica jak najbogatszy Polak odszedł do Krainy Wiecznych Zysków...

autor: V.C., data nadania: 2025-07-29 15:52:30, suma postów tego autora: 1156

...

Bardzo niepokojące, niedemokratyczne i stygmatyzujące prawo...

"Kiedy przyszli po Żydów, nie protestowałem. Nie byłem Żydem.
Kiedy przyszli po komunistów, nie protestowałem. Nie byłem komunistą.
Kiedy przyszli po socjaldemokratów, nie protestowałem. Nie byłem socjaldemokratą.
Kiedy przyszli po związkowców, nie protestowałem. Nie byłem związkowcem.
Kiedy przyszli po mnie, nikt nie protestował. Nikogo już nie było".

Por.: http://lewica.pl/index.php?id=21876

autor: wloczykijas, data nadania: 2025-07-29 17:47:58, suma postów tego autora: 1077

No cóz

to straszne że ugrupowania globalistyczno-militarystycznej ekstremy wprowadzają takie przepisy, swoją drogą jednym z filarów nazizmu była nienawiść do Słowian, w tym rusofobia. Czy rządzący ekstremiści rusofobiczni też zostaną pociągnięci do odpowiedzialności. Swoją droga autor bardziej boi sie o bezideowych socjaldemokratów niż o komunistów, chociaż to oni będą celem ataku.

autor: czerwony93, data nadania: 2025-07-29 21:13:10, suma postów tego autora: 2828

@czerwony93

Co ten tekst ma wspólnego z rusofobią? Chyba że sam jesteś rusofilem. Co sprawia że nim nadal jesteś, mimo trwającej od wielu alt nacjonalistycznej, militarystycznej, antypostępowej polityki putinowskiej Rosji?

autor: V.C., data nadania: 2025-07-30 07:44:35, suma postów tego autora: 1156

w Europie Wschodniej

antykomunizm łaczy się często z rusofobią, stosuje się proste i nie prawdziwe równanie ZSRR=Rosja. Co do ustawy to typowa broń globalów prawicowych suwerenistów nazywają nazistami a lewicowych komunistami. Czeska partia komunistyczna jest jedyną partią komunistyczną Europy Wschodniej która zachowała realne poparcie, nie przefarbowała się. Większość wschodnioeuropejskich partii komunistycznych po 1989 przefarbowała się na socjaldemokratów a faktycznie socjalliberałów i (neo)liberałów

autor: guevarysta, data nadania: 2025-07-30 08:42:39, suma postów tego autora: 798

Zabawne

"absurdalne, szkodliwe i intelektualnie kompromitujące porównania komunizmu do nazizmu"
🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Rzeczywiście, zważywszy że komunizmy wszelkiej maści mają więcej ofiar na rozkładzie niż nazizm jest to absurdalne

autor: Yagüe, data nadania: 2025-07-30 08:58:31, suma postów tego autora: 6

VC

Rusofila oburza wszystko co nie jest zachwytem dla rosji. Tak samo dla islamisty każdy który nie ma na guza od walenia łbem w dywanik jest islamofobem...

autor: Yagüe, data nadania: 2025-07-30 09:00:43, suma postów tego autora: 6

...

Nie ma prostego znaku równości pomiędzy całymi narodami/społeczeństwami, a ich politycznymi władzami i przywódcami. Choć mogą się oni cieszyć poparciem części, a niekiedy nawet połowy lub większości danego społeczeństwa. Ale poparcie też często przemija.

autor: wloczykijas, data nadania: 2025-07-30 11:01:19, suma postów tego autora: 1077

@guevarysta

Mam wrażenie, że to właśnie wy nie chcecie odróżniać ZSRR od putinowskiej Rosji, która w dużej mierze jest wręcz jego przeciwieństwem. Jakoś zrozumiałe sympatie do komunistycznego ZSRR bezrefleksyjnie przerzucacie na twór państwowy, który wcale nie jest jego spadkobiercą ideowym. Jest zaś spadkobiercą carskiej Rosji. To niezmiennie pozytywne nastawienie do Rosji (z trudem) można zrozumieć w przypadku mieszkańców krajów z Trzeciego Świata. totalnie zaskakuje w Europie Wschodniej, tak mocno doświadczonej przez agresywną politykę Rosji już od XVII wieku aż do dziś.

Z dwojga złego wolę już nawet bardzo daleki od ideału ZSRR (poza czasem stalinizmu!) niż autorytarny,prawicowy, neoimperialistyczny Putinland.

autor: V.C., data nadania: 2025-07-30 11:13:30, suma postów tego autora: 1156

Dodaj komentarz